October 30, 2014



 

New Antwerp Port Authority Headquarters by Zaha Hadid

antwerp-port-authority-headquarters-office-room

antwerp-port-authority-headquarters-office-room

Designed by Zaha Hadid Architects, the new Antwerp Port authority headquarters will house approximately 500 staff in a single new location that comprises a former fire station and the new extension.

antwerp-port-authority-headquarters-new-extension

antwerp-port-authority-headquarters-new-extension

The offices, meeting rooms, auditorium and panoramic restaurant in the new extension are accessible via panoramic lifts just off the central courtyard.

antwerp-port-authority-headquarters-new-design

antwerp-port-authority-headquarters-new-design

In total the new Port House design is 12,800 m² (gross), 6,600 m² in the refurbished Fire Station, and 6,200 m² in the extension.


Staff and visitors arrive in the central atrium which also operates as an exhibition space, from where public counters, offices and meeting rooms in the existing building are directly accessible.

antwerp-port-authority-headquarters-interior-design

antwerp-port-authority-headquarters-interior-design

The maximum dimensions of the new building extension are 114 m long, 24 m wide and 46 m high, providing an additional 4 floors.

antwerp-port-authority-headquarters-at-dusk

antwerp-port-authority-headquarters-at-dusk

source: evolo, zaha-hadid

New Artificial Landscape for World War Museum in Poland

world-war-museum-public-park

world-war-museum-public-park

Designed by Chicago based architect Sean Lally, the World War Museum in Gdansk, Poland, serves two purpose. The first is to create a central exhibition core, a jewel box that contains the permanent and temporary exhibition space, continuously accessible from all sides along a loop lobby that encircles it.

world-war-museum-longitudinal-design

world-war-museum-longitudinal-design

The second is the location of the public programs associated with the museum’s urban context–conference, restaurant, hotel, library, and education facilites as well as an urban park–on the upper level rooftop, initiating a new city floor with views to the surrounding city, accessible year-round.

world-war-museum-ground-design

world-war-museum-ground-design

Making these outdoor public spaces attractive to visitors regardless of season requires the design of a climatic wash that can produce artificial micro climates and extend seasonal activities throughout the year. This wash is made possible by harnessing the energy dumps that inevitably occur in a building of this scale, which requires 900 m² of mechanical space and 11,000 m² of parking garage, both of which vent large amounts of heat and moisture, as well as the combined body heat of several thousand visitors a day. This climatically elastic and unique new city floor is the resource for the museum and the city of Gdansk as a whole.


Upon exiting the elevators from the museum level, the new city floor opens up a new visual perspective of Gdansk. The lobby elevators at the north entrance access the library, which looks directly onto the park and garden with views to the city beyond.

world-war-museum-artificial-roof-design

world-war-museum-artificial-roof-design

The ground of the park is covered primarily in brightly colored tiles, which move up seamlessly to become the facades of the public buildings and fade to the transparency of stained glass at their peaks. At night, these tiled windows glow from within and become beacons of light visible from the entire city. The system that collects, harnesses, and redeploys the building’s expelled energy is located underfoot, working underneath and through the mosaic to create the microclimates of the new city floor.

world-war-museum-artificial-roof-concept

world-war-museum-artificial-roof-concept

source: evolo

Magnificent Shade Providing Pavilion at Milwaukee Art Museum

milwaukee-art-museum-water-fountain

milwaukee-art-museum-water-fountain

Designed by Santiago Calatrava in 1994 and completed in 2001, the famous Quadracci Pavilion in the Milwaukee Art Museum is a soaring addition inspired by the wings of birds and the sailing culture on Lake Michigan. The shade providing Pavilion is celebrating its 10th anniversary this year with a series of exhibitions including shows on Frank Lloyd Wright and Calatrava himself.

milwaukee-art-museum-soaring-paivilion-view

milwaukee-art-museum-soaring-paivilion-view

Calatrava took inspiration from the nearby lake, sailboats and soaring birds to create his masterpiece, which was built next to the existing Kahler building and connects to Wisconsin Avenue via a cable stay footbridge. The white steel and concrete building is reminiscent of a large ship about to set sail on the water and adds 13,200 square meters to the existing 14,900 square meters of exhibition space.

milwaukee-art-museum-pivot-pole

milwaukee-art-museum-pivot-pole

The museum’s most notable feature is its soaring wing like sun screen set atop the reception hall. Constructed out of steel, 36 fins form the Burke Brise Soleil, which has a wingspan of 217 feet and opens and closes twice a day.

During the day, the screen opens up to shade the glass entrance hall from the sun and at night, the screen closes down like a bird folding his wings to sleep. The wingspan is comparable to that of a Boeing 747-400; it has two ultrasonic wind sensors that automatically close the wings if the wind speed reaches 23 mph or greater.

milwaukee-art-museum-exhibition-hall

milwaukee-art-museum-exhibition-hall

The design for the amazing shaded pavilion and sun screen was conceived back in 1994 and at the time of construction was considered unprecedented. Calatrava’s design was considered challenging and required a significant amount of custom work.

milwaukee-art-museum-cable-stay-footbridge

milwaukee-art-museum-cable-stay-footbridge

As part of the 10th Anniversary, the museum will honor Calatrava and his design for the museum with a special exhibition starting in September. In February a special exhibition on Frank Lloyd Wright’s architecture will commence the celebrations.

milwaukee-art-museum-beneath-shade-pavilion

milwaukee-art-museum-beneath-shade-pavilion

source: inhabitat, mam, calatrava

Gorgeous Inverted Pyramid for Victoria & Albert Museum

victoria-&-albert-museum-night-view

victoria-&-albert-museum-night-view

REX organized the Victoria & Albert museum’s programs based on a layer cake concept, with each floor providing a different purpose. The bottom layer serves as the aarshalling area, the second is the civic layer for the city of Dundee, the third is the creative zone and provides offices for museum staff and museum facilities and finally the top layer is the gallery and exhibition space.

victoria-&-albert-museum-level-section

victoria-&-albert-museum-level-section

The shape of the museum was determined by the size needed for each program area. As such the galleries and exhibition space need the most room, so they were placed on top and expanded.

victoria-&-albert-museum-layer-glass

victoria-&-albert-museum-layer-glass

The inverted pyramid shape provides a number of benefits to the museum in terms of sustainability. As the galleries and exhibition space are on the top floor they have the best access to natural daylighting streaming in from the skylights.

During the summer, the inverted shape allows the building to self shade, thus reducing cooling loads, while in the winter the low sun angle can still enter the sides of the building. The expanded horizontal rooftop also provides more space for rainwater and solar collection.

victoria-&-albert-museum-hall-room

victoria-&-albert-museum-hall-room

Services, toilets, lifts, and HVAC systems are all centralized in the core of the building increasing efficiency and the small footprint allows for a larger public plaza space on the pier.

victoria-&-albert-museum-glass-shades

victoria-&-albert-museum-glass-shades

REX’s “Bluebell” concept will sit proudly on the pier out over the River Tay in the center of the city and with its mirrored facade the building will reflect its surroundings like a shining jewel. Compared to the other design concepts proposed by such leading firms like Snøhetta and Steven Holl, REX’s design is by far the most exciting and compelling.

victoria-&-albert-glass-roof

victoria-&-albert-glass-roof

source : inhabitat, vandaatdundee, rex-ny, bustler

Stunning Resnick Pavilion as World’s Largest Museum in LA

Resnick-Pavilion-Slanted-Windows

Resnick-Pavilion-Slanted-Windows

The incredible Resnick Pavilion at the Los Angeles County Museum of Art has since become the world’s largest purpose-built, naturally lit, open-plan museum space.

Resnick-Pavilion-Red-Duct-and-Jagged

Resnick-Pavilion-Red-Duct-and-Jagged

The single story temporary exhibition space is stunning design featuring a series of slanted skylights able to flood the interior with natural daylight from above. The completion of the pavilion marks the close of Phase II in a larger master redevlopment plan for the LACMA, designed by Renzo Piano Building Workshop.

Resnick-Pavilion-Main-Hall-View

Resnick-Pavilion-Main-Hall-View

The 45,000 square foot Resnick Pavilion has been named after Lynda and Stewart Resnick, a pair who donated $45 million to help build the structure, in addition to $10 million worth of art. The new Resnick Pavilion is part of a larger redevelopment plan for the art museum called the Transformation.

The impressive endeavor includes the neighboring five-story Broad Contemporary Museum, also designed by Renzo Piano, and both buildings were designed to a similar aesthetic, featuring a clean, white travertine marble exterior, striking red duct work and jagged, slanted windows on the roof to infuse the interior with natural daylight.

Resnick-Pavilion-Hallway-View

Resnick-Pavilion-Hallway-View

The north and south facing facades of the pavilion have been clad in glass, and provide a visual connection with the gardens outside.

Resnick-Pavilion-Design-View

Resnick-Pavilion-Design-View

To celebrate the opening of this new space, the museum will offer free admission October 2nd and 3rd, and visitors are welcome enjoy the pavilion’s trio of new exhibits Eye for the Sensual, Selections from the Resnick Collection, Olmec, Colossal Masterworks of Ancient Mexico, and Fashioning Fashion, European Dress in Detail, 1700-1915.

Resnick-Pavilion-Classic-Street-Lamp

Resnick-Pavilion-Classic-Street-Lamp

source : inhabitat, lacma, r.ui-pro, fastcodesign

Steven holl’s Herning Center of Arts

Steven holl's Herning Center of Arts

Steven holl's Herning Center of Arts

Herning Center of Arts Building, designed by Steven holl, has pioneered in the Danish. Like other projects by holl, building is a playful combination of light, form and meaning that manages to work well as museums and architectural gems.

the Herning Centre of the Arts building

the Herning Centre of the Arts building

Designed only for two years, Herning Center of Arts Building has three cultural institutions: the Herning Art Museum, in the Midwest and the base of the World. 5600 square meter building houses a permanent exhibition space and temporary, a 150 seat auditorium, music rehearsal space, a restaurant, library and administrative offices.

[Read more...]

Old Bank Gets NY “Greenovated” in the Cultural Hub

in Cohoes, New York

in Cohoes, New York

What you get when you take a former bank in the State of New York, two highly excited interest both in the arts and their community and to add $ 50,000 Grant Update Pepsi?

The Foundry Before

The Foundry Before

Well that’s what happened in the foundry, in Cohoes, New York, began with Lynne Allard and Jesse Matula ‘greenovated “this former bank building into their headquarters with environmentally friendly materials and indeed an impressive building for a multi-purpose community as a whole new .

[Read more...]